Matt Cranitch Fiddle Workshop 2014

Na de succesvolle Fiddle workshop in 2013 werd in het laatste weekend van mei 2014 wederom een fiddle workshop gehouden. Dit keer met twee extra deelnemers, waarvan 1 speciaal voor deze gelegenheid uit Schotland is gereisd, stond Naarden weer een weekend lang in het teken van Ierse fiddle muziek.

IMG_3171

Matt Cranitch is een vooraanstaande leraar en artiest van Ierse fiddle muziek and hij heeft een enorme ervaring aan het lesgeven in deze muziek. Hoewel er vele workshops zijn die zich richten op het aanleren van nieuwe tunes, is deze workshop vooral gericht op het leren van hoe de muziek gespeeld moet worden. Het spelen van Ierse traditionele muziek is immers niet slechts een zaak van de juiste noten in de juiste volgorde te spelen. Bij het spelen van deze muziek is zo’n enorme taak weggelegd voor de strijkstok dat het belangrijk is om stil te staan bij de juiste technieken.

Aangezien Matt Cranitch een expert is in de muziek van ‘Sliabh Luachra’ – een gebied op de grens van Cork en Kerry – vormde het repertoire van deze streek een belangrijk onderdeel van de workshop. Hoewel hier net als andere delen van Ierland reels, jig en hornpipes gespeeld worden, zijn polkas en slides onlosmakelijk verbonden met deze streek. Van deze twee tune types blijken de polkas toch wel het meest lastig onder de knie te krijgen. Het spelen van polka’s zoals dat gebruikelijk is in deze regio, waarbij er een bepaalde lift gecreeerd moet worden voor de dansers, vereist een specifieke strijktechniek die moeilijker lijkt dan op het eerste gezicht blijkt. Bij een ‘standaardbenadering’ van stokvoering komen polka’s eerder als een mars uit de verf dan een echte polka, wat de geheel karakteristieke eigenschap van een polka teniet doet.

Naast polkas en slides werd er uiteraard ook veel aandacht besteed aan de technieken nodig voor het spelen van reels, jigs, hornpipes en zelfs slow airs.

Als je ook geinteresseerd bent in fiddle workshops, gebruik dan het contactformulier om contact op te nemen. Vertaal daarbij wat van je achtergrond, bijvoorbeeld hoe lang je al speelt en of je een klassieke achtergrond hebt en we houden je op de hoogte van toekomstige workshops!

Mat speelt een tune voor

Mat speelt een tune voor

Spelen in de middagsessie na de lessen

Spelen in de middagsessie na de lessen

Boottochtje op het Naardermeer met deelnemers en leraar!

Boottochtje op het Naardermeer met deelnemers en leraar!