Home

Wat?

Irishtradmusic.nl heeft als doel: het uitdragen van de Ierse muziektraditie.

In het bijzonder:

  • Het organiseren van intieme Ierse traditionele muziekconcerten door het uitnodigen van Ierse muzikanten op topniveau. Er wordt naar gestreefd om deze concerten voor een ieder toegankelijk te maken door de entreeprijs tot €15 te beperken.
  • Het organiseren van muziekworkshops, met docenten uit Ierland, voor mensen die geïnteresseerd zijn in het (leren) spelen van traditionele Ierse muziek.

Hoe?

Het organiseren van deze culturele evenementen vereist inzet en financiële middelen. Door deze site in het leven te roepen, hopen we een gemeenschap te creëren van enthousiaste  liefhebbers van Ierse traditionele muziek die bovenstaande doelen een warm hart toedragen.

Hoe kunt u ons o.a. steunen?

  • door anderen te attenderen op ons initiatief
  • door het bezoeken van onze evenementen
  • door donateur te worden
  • door sponsor te worden.

Wie?

391050_10150553266754460_1905478618_nInitiatiefnemer van deze site ben ik, Martin van Hensbergen. Sinds de beroemde Riverdance act tijdens het Eurovisiesongfestival in 1994 werd ik gegrepen door de Ierse dans. In 2000 begon ik met Ierse danslessen waarmee mijn eerste kennismaking met de traditionele Ierse muziek begon.

In 2007 gaven de twee artiesten Martin Hayes en Denis Cahill – voor mij destijds volstrekt onbekenden – een uiterst intiem Iers traditioneel muziekconcert in ‘De Waag’ in Leiden. Zelden werd ik zo gegrepen door muziek en dit optreden bleek voor mij een absolute  inspiratiebron te zijn. Vanaf dat moment besloot ik mij te verdiepen in deze muziekstijl en zelfs een poging te wagen om Ierse viool te gaan spelen (wat ik nog steeds doe).

Ik begon een enorme variatie aan muziek binnen de traditie te beluisteren, zowel verschillende instrumenten als viool, concertina en accordeon, alsook verschillende stijlen en muzikanten ( Tommy Peoples, Martin Hayes, Padraig O’Keeffe, Matt Cranitch, Jackie Daly, Seamus Creagh, Junior Crehan, Bobby Casey, Kevin Burke, Paddy Canny, Denis Murphy, om maar een paar te noemen). Daarmee is mijn waardering voor deze enorme diverse en persoonlijke muziekstijl uitgegroeid tot een grote passie, die ik middels dit initiatief graag met anderen wil delen.